Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Το λεμόνι project, επεισόδιο πρώτο: η λεμονάδα

Το λεμόνι, είναι ένα υλικό με πολλαπλές ιδιότητες, το οποίο μπορεί κανείς να δει στο σχετικό άρθρο στη κατηγορία μας "υλικά" εδώ, και όπως είναι φυσικό, δε μποεί παρά να έχει τη θέση του στο "Πολύτροπος" και μας έχει απασχολήσει με δύο προϊόντα μέσα στη χρονιά.
Σήμερα παρουσιάζουμε εδώ ένα από αυτά, ίσως το πιο δημοφιλές σε ανθρώπους πολλών ηλικιών, εθνικοτήτων και καταβολών, τη λεμονάδα.

Η "σπιτική" λεμονάδα λοιπόν, αποτελεί αγαπημένο αναψυκτικό, τόσο το καλοκαίρι, όσο και όλο το χρόνο, ανάλογα τη θερμοκρασία που επιλέγει κανείς να την απολαύσει, θυμίζει σε πολλούς τα παιδικά τους χρόνια, άλλοι την προτιμούν σε σχέση με τα έτοιμα αναψυκτικά, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους, ενώ άλλοι ενθουσιάζονται με τη γεύση της, στην οποία δεν κυριαρχεί η ζάχαρη αλλά εμπεριέχονται τα αρώματα ,οι εντάσεις και οι ιδιαίτερες γεύσεις του ντόπιου λεμονιού, καθώς και του δυόσμου που τη συνοδεύει, είτε στο σερβίρισμα,  είτε στην παρασκευή της.
Η σπιτική λεμονάδα παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα την ποιότητα, την ένταση και την περίσταση, ενώ πάντα βασίζεται στην ίδια την πρώτη ύλη, τα ντόπια λεμόνια, που τίποτα δε θυμίζουν από τα εισαγόμενα ή γενικώς τα ψημένα λεμόνια του  εμπορίου, και που άφθονα προσφέρουν όλη τους τη γεύση στο τελικό προϊόν. Σε κάθε περίπτωση και σε κάθε παραλλαγή, η γενική φιλοσοφία παραμένει ίδια: η ανάδειξη του λεμονιού από το χυμό μέχρι και το φλούδι κάποιες φορές και όλων αυτών που έχει να μας δώσει καθώς και η σωστή ισορροπία με τη ζάχαρη, που  εδώ δε χρησιμποιείται ως ένα γλυκαντικό που καλύπτει όλη την υπόλοιπη γεύση, παρά ως συστατικό που βοηθά εκτός των άλλων στη συντήρηση του προϊόντος, ακριβώς σε εκείνη τη δοσολογία που χρειάζεται προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτός ο σκοπός.
Αναζητήστε και γευτείτε τη σπιτική λεμονάδα, όπως αυτή σερβίρεται φρέσκια, μιας και γίνεται ανάρπαστη, στο συνεταιριστικό παντοπωλείο καφενείο "Πλουμί".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου