Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ήρθε επιτέλους η ώρα να μιλήσουμε για την ξεχασμένη γνώση της αυτάρκειας



το κείμενο βασίζεται σε ένα ρεπορτάζ από το "Περιοδικό" που δημοσιεύτηκε τον Απρίλη του 2016, εμπεριέχει ωστόσο μερικές προσθήκες, με βάση τις σημερινές συνθήκες και δυνατότητες.

 
Ακολουθεί ένα μικρό ρεπορτάζ για όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για το project.
  • Το project ασχολείται όπως δηλώνεται εξαρχής, με την αυτάρκεια που αποτελεί σήμερα κάτι που ξεχνιέται. Πρόκειται για μια ομπρέλα που συνοπτικά καλύπτει την ικανότητα του ανθρώπου να ικανοποιεί τις ανάγκες και τις αισθήσεις του, μαθαίνοντας και χρησιμοποιώντας μέσα απλά. Στα αντικείμενά του περιλαμβάνεται ο κύκλος της τροφής από την καλλιέργεια, την αναγνώριση μέχρι τη συλλογή, τη μεταποίηση, η ανακύκλωση, αλλά και η χειροτεχνία, οι κατασκευές, οι τέχνες, τα επαγγέλματα και οι τεχνικές που χάνονται, τα υλικά, καθώς και η σχέση όλων των παραπάνω με την υγεία και τον άνθρωπο γενικότερα. Περιλαμβάνεται επιπλέον η οικιακή οικονομία ως τρόπο ζωής, καθώς και οικονομικά μοντέλα, που βασίζονται στην ανταλλαγή ή το δίκαιο εμπόριο.
  • Κατ' αρχήν για το όνομα. Το επίθετο πολύτροπος είναι τριγενές και δικατάληκτο. Υποδηλώνει αυτόν ή αυτήν που βρίσκει, επινοεί πολλούς τρόπους για να καταφέρει, να δημιουργήσει και να αντεπεξέλθει. Στον τίτλο του project υποννοείται το θηλυκό.
  • Το project δεν είναι μία ακόμα περίπτωση που αναλύει την παράδοση με φολκλόρ όρους, την υγεία ή τη διατροφή με επιστημονικούς ή φοβικούς όρους, ή την κουζίνα και τη μαγειρική με όρους καταγραφής συνταγών. Με άλλα λόγια δεν αποτελεί ένα μέσο μετάδοσης έτοιμων πληροφοριών. Ίσα ίσα, μέσα από αυτό προωθείται και ενθαρρύνεται η ανακάλυψη από ανθρώπους διαφορετικούς, με κοινά ωστόσο οφέλη από όσα μπορούν να ανακαλύψουν σε αυτή τους την αναζήτηση.
  • Μέσα από την παραπάνω διαδικασία, και οι ίδιοι οι συντελεστές του, σκοπεύουν να θυμηθούν,αναζητήσουν και ανακαλύψουν αυτό τον αστείρευτο πλούτο που προκύπτει από αυτή τους την ενασχόληση με το σύνολο των δραστηριοτήτων του project.
  • Το project αφορά όλους τους τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η αλληλεπίδραση και αξιοποιεί τους υπάρχοντες με σκοπό να αναδείξει νέους Από το internet ,τα κείμενα, τα πολυμέσα και τις εφαρμογές “κοινωνικής” δικτύωσης, μέχρι την παραγωγή έντυπων υλικών, και από την πρακτική εφαρμογή,τη δοκιμή και την εμπειρία μέχρι τα βιωματικά σεμινάρια, τις δράσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ένα ολόκληρο πλέγμα μέσων, ξεδιπλώνεται σταδιακά και προσκαλεί όλο και περισσότερους, χωρίς προαπαιτούμενα, να το παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές του.
  • Το project αφορά επίσης στη γνώση, την αξία της διακίνησης και της αξιοποίησής της. Ασχολείται με ζητήματα πρόσβασης και προσβασιμότητας, με άλλα λόγια με το κατά πόσο είναι αυτή ανοιχτή και ποια εμπόδια, υποκειμενικά ή αντικειμενικά υπάρχουν στην απόκτησή της, τόσο όσο αφορά στην αυτάρκεια ειδικά όσο και γενικότερα.
  • Το project αφορά  και σε όσους δεν επιθυμούν σε πρώτο στάδιο να μελετήσουν,εφαρμόσουν ή παρακολουθήσουν το φάσμα των δραστηριοτήτων του, πλην όμως ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των όρων και της ποιότητας ζωής τους. Μια σειρά προϊόντων βγαίνει σιγά σιγά στο ράφι, ως αποτέλεσμα όλων αυτών που πρόκειται να παρουσιαστούν από τις δραστηριότητες συμπληρώνοντας έτσι το παζλ. Το "Πολύτροπος" και τα προϊόντα του παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο "Παντοπωλείο στο Πλουμί", που επίσης ξεκινά τις δραστηριότητες του αυτό το μήνα.
  • Το  project τέλος, ασχολείται με στιγμιότυπα του κύκλου της αυτάρκειας, μικρά και μεγάλα, ακολουθώντας το δρόμο τους από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Από  την καλλιέργεια και τη συλλογή μέχρι τη μεταποίηση τη συντήρηση και την κατανάλωση, όλα είναι εδώ, με παραγωγές και προϊόντα μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας, πάντα μακριά από λογικές υπερκέρδους και μαζικής εξοντωτικής παραγωγής, κάτι που άλλωστε συνάδει με την όλη διαχρονική φιλοσοφία αυτού του τρόπου ζωής. Για το λόγο αυτό ήδη παρουσιάζεται εδώ ή μέχρι τώρα δράση του, με τις ημέρες μεταποίησης, τα project μεταποίησης που προηγήθηκαν καθώς και με μεγαλύτερες πρωτοβουλίες που έρχονται, όπως το "Λαγκάδα: το project" που αποτελεί το πρώτο μεγάλο στοίχημα για εμάς, λεπτομέριες για το οποίο θα ακολουθήσουν σε επόμενη ανακοίνωση.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου